11 november 2008

Prva oseba ednine 19. september 2008

Včeraj so v Splošni bolnišnici Murska Sobota dobili novi, najsodobnejši CT aparat. Stal je milijon osemsto tisoč evrov.
Veliko denarja ? Ogromno. V bistvu še več. CT je na nek paradoksalen način stal neizmerljivo več. Stal je človeška življenja. Marsikdo se je načakal, da je prišel na vrsto, da so mu nato sredi pregleda rekli, da je reč ponovno crknila. In potem, ko so pacienta ali pacientko poslali v Maribor ali ponovno naročili, naj pride nazaj, čez »ne vem kdaj«, je bilo morda že prepozno ali pa so ob uspelem pregledu rekli, da je da se od danes naprej meri življenje v mesecih. Saj razumete, kaj hočem povedati. Sicer se opravičujem za vso patetiko, a takšna je narava tovrstnih zgodb. In če »prešaltam« iz patetične v populistično predstavo lahko povem naslednje.
Minuli referendum – tisti o pokrajinah, tako zelo prepotreben – je stal tam nekje okoli štiri milijone evrov. Za dva dobra CT-ja.
Ampak, referendum smo potrebovali, ker se petdeset odstotni (ali 75%) zbor poslance in poslank + še kakšen glas ni bil sposoben, kar naenkrat, odločiti v imenu ljudstva. Marsikateri zakon je šel skozi, ta pač ne. No, ja šel je in šel bi še stokrat, a so gospoda odločili, da se mora posvetovati s svojimi državljani. S svojimi delodajalci ! In spomnite se prosim, kdo ga je predlagal, če ste v predvolilni dilemi.
Skratka, kaj imamo od teh štirih milijonov zapravljenih evrov ? Nič, en velik nič. Pokrajine bodo, ko bodo. Na novo ustanovljeni državni zbor, če bo v naslednjih štirih letih sploh pravno ali zgolj formalno deloval (odvisno od nedeljskih rezultatov), bo verjetno okrog tega prelival še veliko žolča. Verjetno ne toliko, kot v soboški bolnišnici, kjer se žolč vidi, smrdi in razliva dobesedno, a vsekakor, za razliko od celotnega medicinskega osebja, še naprej neodgovorno. No, razen, če bodo vse predvolilne obljube in floskule kandidatk in kandidatov postale meso…in potem svizec zavije čokolado.

Prispevek je bil predvajan 19. septembra 2008 na Radiu MURSKI VAL, 94,6 & 105,7 !!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar