28 maj 2009

ČAS ZA SLINJENJE

Polž. S to živaljo najprej povežemo slinjenje in počasnost. Pravzaprav ne vemo, kaj delajo, razen da delajo škodo na vrtninah in da so prekleto počasni. Včasih se zdi, kot da so se vzeli iz zemlje, padli z neba. Zdaj ga vidiš, zdaj ga ne vidiš. Nekateri jih poberejo in vržejo stran, drugi pohodijo, spet tretji posipajo s soljo, četrtim se gabijo.
Osebno me spominjajo na politike. Na politike v predvolilnem času in času tam nekje pred polovico mandata. Bodisi se na veliko slinijo, bodisi so počasni in sploh ne vemo, kaj delajo. Seveda obstajajo tudi izjeme. Poznam recimo nekaj pomurskih županov ali veljakov, ki so vse prej kot kar koli od naštetega. Toda že prej omenjeni so živina na vrhu lestvice orwellovske živalske farme in so žal svinje in polži hkrati. Slinijo se, da je križ, slinast križ.

Verjetno je bilo podobno tudi včeraj v bližini nedelujočega broda pri Hotizi. Prvi premier samostojne Slovenije, danes ugledni, vsaj tako pravi njegov PR-ovski štab, evropski poslanec se je čisto naključno mudil tam, kjer od časa do časa navidezno tleča žerjavica vzplamti v ogenjček. V sovraštvo pred bogom enakimi ljudmi. Sovraštvo, ki ga ni in ga ne bi smelo biti. Sovraštvo, ki ga od časa do časa za promocijo nekih egomanijakov in na račun nabiranja političnih točk z vzvodi populizma razpihujejo duše-ne-brižni politiki, politikanti in njihovi hujskači. Žalostno. Poleg tega se politik in politikanti, ki so bili na oblasti takrat, ko bi se administrativne stvari s sosedi Hrvati morale rešiti, se pravi v začetku devetdesetih, s tem, vsaj tako kaže danes, niso ukvarjali. No, saj bratranci Hrvati in sestrične Hrvatice niti niso imeli časa. Bili so v vojni. Naši demosovci pa so se, recimo da, šele učili resnične politike. Nič zato. A vseeno mi gre pošteno na jetra in druge organe, tudi spolnega, da sedaj trobijo v populistični rog in nabirajo simpatije – se slinijo – da bi le dobili svoj sedež v Bruslju, kjer bodo daleč od resničnih vsakdanjih problemov delali sicer pomembna dela, ki pa še zdaleč niso tako pomembna, kot je krpanje vašega mesečnega družinskega proračuna. Vi ji ali mu boste s tem, da se je malo poslinil/poslinila, dali glas in z malo sreče omogočili več kot dostojno življenje naslednjih nekaj let. »Puca« njemu ali njej za vse vaše probleme, katastre, davščine, brode, kontrole, posege v človekove pravice in podobno. Kajti takrat pride na vrsto podoba polža, ki se vleče – počasi vleče. In ko boste svojo izvoljeno osebo iskali, bo ponovno tako, kot je s polži. Enkrat jih boste videli, drugič spet ne. Prihajali bodo počasi, za seboj ne bodo pustili veliko koristi, škodo boste opazili zgolj vi. Razlika je le, da jih ne morete pohoditi, prej bodo oni vas, niti ga ne morete pobrati in vreči stran, ker to fizično ne gre, posoliti pa jih tudi ni vredno, saj jim soli še zdaleč ne manjka.

Modrüvo san za radijsko kolumno "Prva oseba ednine" - Radio Murski val 94,6 & 105,7 UKV Stereo. Prispevek pa je objavljen tudi na spletni strani http://www.pomurje.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar