11 november 2008

Prva oseba ednine - regio referndumdumska

Pa smo ga doživeli in preživeli. 12. referendum je za mlado državo kot je Slovenija svojevrsten rekord in nas postavlja ob bok sami starosti - Švici. Ja, v Švici so prav tako mahnjeni na referendume in referendumska vprašanja. Na referendume dajejo tudi, navidezno nepomembne, pobude posameznikov. Kakšnega pol leta nazaj je mali podjetnik Thomas Minder, dal pobudo za referendum proti pohlepu menedžerjev.

Če je prišlo do referenduma ne vem, niti nisem preverjal. Bolj me je to spomnilo na dejstvo, da se pohlepnemu menedžerju v novi, lepi – držite ga lopova - slovenščini reče tajkun. To je tista zgodba, ko se sponzor naveliča ali pa vidi, da mu sponzoriranec uhaja po svoje, pospravi denarnico in gre drugam. Potem pa užaljene tetke in strički udrihajo po njem, kateremu so mu prej dovolili, da počne vse razen vodenja države, kot tajfun po Mjanmaru. Da ne bo pomote, z novo ali pa novo-staro vladajočo garnituro ne bo nič drugače.

Včerašnji referendum je bil posvetovalne narave, kar pomeni, da so politiki dali svojemu ljudstvu nalogo, da poda mnenje, o pokrajinah. Ljudstvo, ki je odvisno in hkrati zasvojeno s plehko vsebino rumenega tiska, mednje spadajo tudi zgodbe o tajfunih nad tajkuni, se je sedaj naenkrat specializiralo za strokovno debato – regionalizacijo Evrope in Slovenije. Vse skupaj me spominja na eno izmed vojnih epizod Nadrealistov, ko so junaki serije osamosvajali kompletni inventar države. Dobesedno. Obstajala je celo neodvisna in suverena država Hodnik v stanovanju 12, v petem nadstropju dotične stolpnice v dotični ulici.

Okej. Strinjam se, da do regionalizacije države mora priti, a hkrati priznavam, da vem o tem veliko premalo, da bi si o tem upal, kar tako, odločati. Še dobro, da o tem nismo odločali mi, ampak bodo šele, in to ponovno, poslanci in poslanke. Ampak, ker so naši politiki zvite zverinice so si priredili še eno cirkuško predstavo v kateri smo mi zgolj statisti oni pa glavni cirkusanti.

Eni se bodo sedaj šopirili kot pavijani pred parjenjem, drugi protestirali kot lačni šimpanzi. Skratka statistiko in ustavo bodo zlorabljali, kot Fritzl svoje najdražje. Dejstvo pa je, da bi to morali, ker so za to izvoljeni, med seboj zrelo debatirati in parlamentirati tam kjer jim je mesto. Zato so plačani. Ne pa, da manipulirajo z vsemi nami.

Za teh, skoraj štirih milijonov evrov, bi lahko nabavili vsaki bolnišnici v Sloveniji eno magnetno resonanco ali zgradili pediatrično kliniko, posodabljali onkološke oddelke poleg tega še poslali na tisoče slovenske dece na morje, ker njihovi starši tega ne bodo zmogli. Skratka dosti »pejnez« za zelo malo muzike. Slabe muzike.

Prispevek je bil predvajan na Radiu Murski Val 94,6 & 105,7 FM - enkrat po posvetovalnem referendumu o pokrajinah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar