11 november 2008

Prva oseba ednine 21. avgust 2008

Danes sem dobil vprašanje, če me odprtje avtoceste ni spodbudilo dovolj, da bi nekaj o tem napisal še za prvo osebo ednine. Saj, to je še najlažje. Reči in meni napisati. A ne vem, kako mi bo uspelo, da bi se izognil tisti »štenkarski« dinamiki komentarja in zaplaval v kakšne bolj pozitivne vode ?
Okej, dejstvo je, da imamo Prekmurci, v navednicah, odprto pot na vzhod, do Budimpešte ali še bolj pomembno, da se prebivalci Beltinec, Odranec, Črenšovec, Hotize, Kapce, Gaberja, obeh Lakošev in vseh ostalih vasi, v katere siva pot pelje po od težko-kategornih vozil utrujenih kolesnicah. Niti pod razno si ne morem predstavljati, kako je bilo živeti v eni od hiš mimo katere je dnevno peljalo na tisoče tovornjakov. A to je sedaj že, upajmo, zgodovina. Ni pa zgodovina odprtje avtocestnega odseka med Lendavo in Pincami. Od Lendave pa do Pinc je potekal relativno miren promet. Mejni prehod Pince – Törnyszentmiklos je bil namenjen zgolj državljanom Slovenije in Madžarske, nekoliko povečan promet pa se tam zgodi v septembru in oktobru, ko se začne trgatev in to je to. Pardon, to je BILO to. Če se kdo še tega ni zavedel pred dvema letoma, ko so avtocesto začeli graditi je pač nekoliko zaspal ali pa ga ni zmotil prah v zraku, ki so ga dvigovali divjaški »kiperji« z gradbišča in se je le – ta nato polegel po okoliških poljih in vrtovih. Skratka, če so prebivalci Čentibe, Doline in Pinc, pa tudi Gančan in še kakšne vasice dobrih deset kilometrov avtoceste prej, živeli mirno so sedaj ti časi mimo. Skorajda mimo, v teh mesecih imajo namreč priložnost, da se navadijo na počasne, težke, v neenakomernih valovih prihajajoče zvoke tovornjakov iz neposredne bližine med tednom. Ko bodo enkrat odprli avtocesto med Vučjo vasjo in Lenartom – pravijo da oktobra – bodo kamijondžije na delu ali pa na poti k svojim družinam tudi v soboto in nedeljo, ob katerikoli uri. Takrat bodo, na primer prebivalci Pinc ugotovili, da je tukaj nekaj hudo narobe. Hrupa prej ni bilo in lahko so živeli svoje spokojno življenje, daleč, najdlje, od vseh v državi. Seveda si želim, da bodo ali pa so že ugotovili, da ni zvočni ograj, protihrupnih zidov. Še bolj si želim, da jih bodo že v kratkem postavili in da le-te čakajo tam nekje na bakovski ulici v Soboti v Darsovi bazi za namestitev. Če ne, predlagam, da se krajani, ki jih je hrup že začel motiti, čim prej, dokler je žezlo še vroče in volitve pred vrati, organizirajo in zahtevajo svoje. Da se jim ne bo zgodila ulica Ob progi v Murski Soboti na račun železniškega prometa.
Pa še to: kar Kreslin govori v enem izmed jinglov, da se bo Murski val še bolje slišal do LJ, ko bo avtocesta je žal zavajanje. Murski val se bo z izgrajeno avtocesto le prej, časovno, izgubil in izvaloval v poplavi štajerskih in hrvaških valov vseh sort. Zakon fizike. Na žalost.

Predvajano na Radiu Murski Val 94,6 & 105, 7 UKV Stereo zgoraj navedenega datuma !

Ni komentarjev:

Objavite komentar